Wat is yoga

Yoga is een manier om geluk te vinden op alle niveau’s van je wezen: fysiek, mentaal en spiritueel. Het is een manier om sereniteit en rust te bereiken.

Hatha yoga

Dit is de meest bekende vorm van yoga. De term “hatha” in het Sanskriet bestaat uit ha (zon) en tha (maan), wat verwijst naar het evenwicht tussen tegengestelden. Yoga betekent "juk", "verenigen", "beheersen". Oorspronkelijk gaat Hatha Yoga om meer dan alleen de fysieke aspecten, als kracht, gezondheid, lenigheid en welzijn. Het is een zoektocht naar de vereniging van energieën binnen in de mens die leidt naar non-dualiteit en gelijkmoedigheid. Het geeft de capaciteit om het leven te accepteren zoals het is en de diepere aspecten te ervaren en te begrijpen.

De hatha yoga-oefeningen werken tegelijkertijd versterkend en kalmerend. Ze brengen de dubbele energie die zich in ons manifesteert in balans en zorgen voor het welzijn van het lichaam en van de geest. Evenwicht is het sleutelwoord. De yogahoudingen (asana’s) hebben een diepe betekenis en zijn zeer waardevol. Hun doel is de ontwikkeling van de fysieke, mentale en spirituele aspecten van de persoonlijkheid. Iedereen heeft er baat bij: man of vrouw, oud of jong, ziek of gezond.

Op het fysieke vlak houden de asana’s, zonder forceren, het lichaam lenig. De organen worden gemasseerd en het zenuwstelsel wordt versterkt. Het hormoonstelsel wordt in evenwicht gebracht. Allemaal positieve effecten om gezond te blijven. Het beoefenen van yoga kan vele ziektes helpen genezen en vooral voorkomen.

Op het mentale vlak worden vitaliteit en evenwicht de normale staat van je geest (als je regelmatig oefent!). Je wordt geestelijk sterker. Je beslissings- en concentratievermogen ontwikkelen zich. Stress heeft minder vat op je.

Op het spirituele vlak hebben de asana’s tot doel het lichaam te stabiliseren om hogere technieken te kunnen uitvoeren zoals het terugtrekken van de zintuigen (prathyahara), de concentratie (dharana), de meditatie (dhyana) en uiteindelijk het éénworden met de kosmos (samadhi).

Tenslotte

Je kunt yoga op vele verschillende manieren beoefenen, op fysiek, mentaal of spiritueel niveau. Evenwicht vinden en bewaren in alle opzichten blijft één van de belangrijkste doelen van het beoefenen van yoga.