Yoga Filosofie

Inschrijving

Spreker: Jelle Grupstra
Datum: zie onder, per lezing
Tijdstip: 19:30 tot 21:00 uur
Locatie: Balance Yoga, Hoofdstraat 8, 9514 BE Gasselternijveen
Entree: op donatiebasis (indicatie: €15,00)

Jelle Grupstra is op zijn vijftiende geïnitieerd in de Himalaya Yoga Traditie. Na het afronden van de havo vertrok hij op zeventienjarige leeftijd naar India naar de ashram van zijn leraar in Rishikesh. Daar heeft hij drie jaar doorgebracht met studie, beoefening en het delen van kennis en inzichten onder begeleiding van Swami Veda Bharati. Recentelijk heeft hij zijn functie als hoofddocent Yoga bij EISRA (European Institute of Scientific Research on Ayurveda) overgedragen om zich meer te kunnen richten op het persoonlijk begeleiden van studenten en toekomstige projecten. Hij geeft internationaal les, heeft zijn eigen Yoga centrum (Himalaya Yoga Centrum) en blijft zijn weg van beoefening vervolgen.

“Yoga is de ambitie in dit leven”

Serie van 6 lezingen

 1. Dinsdag 26 september 2017: Introductie tot Yoga Filosofie
  De meeste mensen die in aanraking komen met Yoga, komen als eerste in aanraking met de beoefening van Yoga-houdingen (āsana). Deze vorm van beoefening komt uit een veel groter systeem van beoefening en filosofie die soms overweldigend groot is. Deze avond zullen we de grote filosofische wereld van Yoga introduceren. De nadruk zal liggen op de Yoga-Sūtras van Patañjali.

 2. Dinsdag 31 oktober 2017: Yamas en Niyamas, het fundament
  Net zoals elke filosofie heeft ook Yoga basisprincipes en richtlijnen. Vele van deze principes vinden we in de Yamas en Niyamas in de Yoga-sūtras van Patañjali. In deze lezing komen principes zoals ahiṃsā en satya (geweldloosheid en eerlijkheid) aan bod.

 3. Dinsdag 28 november 2017: Āsana
  Het meest besproken onderwerp in Yoga in deze huidige tijd. Is het mogelijk, ondanks dat er al zo ontzettend veel over is geschreven en besproken, dat er misschien nog meer achter dit aspect schuilgaat? En wat gebeurt er als het binnen het filosofische raamwerk wordt geplaatst?

 4. Dinsdag 19 december 2017: Prāṇāyāma
  Hoe de ademhaling gebruikt kan worden om in goede fysieke en mentale gezondheid te blijven, is kennis die de Yogi’s al generaties lang doorgeven. Maar hoe de kennis over de ademhaling gebruikt kan worden om toegang te krijgen tot de diepere lagen van de mind en de energiestromen is minder bekend.

 5. Dinsdag 20 februari 2018: Pratyāhāra en ontspanning
  Het minst besproken onderwerp in Yoga van oudsher. De overgang van de externe oriëntatie van de mind naar de interne. In deze lezing zullen de mechanismen en beoefeningen worden besproken die de persoon van een diepe ontspanning helemaal naar een zintuigelijke terugtrekking kunnen begeleiden.

 6. DInsdag 20 maart 2018: Dhāraṇā, Dhyāna en Samādhi
  Deze drie tezamen worden in de Yoga-Sūtras Saṃyama genoemd en er is een geheel hoofdstuk aan gewijd. Meditatie is het middel wat gebruikt wordt, door elke spirituele traditie, om tot diepe inzichten te komen. Zodat het uiteindelijke doel van Yoga wordt bereikt. Deze laatste lezing zal gaan over de meditatieve traditie van de Yogi’s.