Vrijheid

Wat een bijzonder jaar was 2020! Het zal niet snel vergeten worden. Het was in ieder geval een uitdagend jaar waar we moesten leren omgaan met veranderingen, gevaar, loslaten van o.a. tradities en gewoontes. Een jaar van confrontatie met wat we leuk en niet leuk vinden: bijvoorbeeld onze vrijheid en daartegenover de restricties.

Maar zo’n jaar was ook een mogelijkheid om anders te gaan denken, te gaan doen en zich te gaan uiten. Hoe zijn we met deze uitdagingen omgegaan zonder aan alle kanten door elkaar geschud te worden? Het was voor iedereen anders. Mijn ervaring was dat het gewoon moeilijk was maar niet onmogelijk.

Ik kon plannen bedenken maar kon ze niet uitvoeren door de Corona maatregelen. In plaats van een bezoek aan mijn moeder in Frankrijk werd het veel bellen en kaarten met foto’s van de familie sturen. Toen het uiteindelijk weer mocht, werd ik positief getest op Corona! Dus voorlopig thuis blijven!

Dat is maar een voorbeeld en iedereen heeft er ervaring mee gehad: plannen maken die niet konden doorgaan. Het brengt veel onzekerheid in het werk en in het sociale leven. Het maakt angstig. We beseffen ineens dat we niet veel controle hebben over ons leven. Zolang alles in dezelfde richting gaat als wij willen, denken we dat wij aan de knoppen staan. Totdat er een kink in de kabel komt.

Wat maakt dat we toch geestelijk “vrij” kunnen zijn in een situatie van opgelegde restricties? Dat hangt er vanaf hoe gevangen we zitten in onze ideeën over vrijheid. Een ding is zeker: als we ergens gehecht aan zijn, maken we onszelf kwetsbaar en gaan we vroeg of laat lijden. Want alles verandert!

Dus als we gehecht zijn aan onze ideeën over vrijheid, en dat ineens niet meer kan en we het niet kunnen loslaten, dan lijden we. Denk aan: werken op de manier die je gewend bent, reizen wanneer en waar we willen, een zeer sociaal leven leiden met veel afspraken en activiteiten, veel sporten, vuurwerk afsteken.

Het laat zien dat we juist niet vrij zijn. Want wat we gewoonlijk vrijheid noemen is in feite gehechtheid!

Ware vrijheid is vrij zijn van gehechtheid. Gehechtheid betekent dat we een keus gemaakt hebben. We vinden iets leuker dan iets anders en we willen het heel graag en vaak doen. En als het ineens niet kan, doet het pijn. We worden boos, verdrietig, we voelen ons eenzaam, en daarom zoeken we vaak naar een dader om hem/haar de schuld van ons ongemak te geven.

De enige dader van ons lijden is… onze manier van denken! Er is een tsunami aan gedachten en ideeën in ons hoofd. Als we kunnen zien dat het onze ideeën over vrijheid zijn die ons gevangen houden, zijn we direct vrij en gelukkig.

Als we in ons hoofd vrij kunnen zijn van ideeën over geluk en vrijheid, worden we heel rustig en niets en niemand kan ons dan kwaad doen. Zelf als iemand ons zou doodschieten of als een besmetting met het Coronavirus ons naar de IC zou brengen.

Als alle ideeën over onszelf, de ander, vrijheid, tradities, het leven, het geluk en het lijden… losgelaten worden, komt er een verstilling in ons of liever gezegd ontdekken we de Stilte in ons die altijd aanwezig is. Stilte is de afwezigheid van het gevecht en de discriminatie in ons. Dan zijn we pas vrij. En het geluk dat we dan ervaren is niet meer de tegenpool van lijden. Het is een op zichzelf staand geluk!

Ik wens je om in 2021 de ware vrijheid te ervaren door te ontdekken waar je aan gehecht bent en het los te kunnen laten.