Zorgen voor het lichaam van de Boeddha

Wanneer we toevlucht kunnen nemen tot de adem van de Boeddha, dan kunnen we een ademende Boeddha zijn. We kunnen voelen hoe het is om als Boeddha te ademen. Als dat zo is, dan ervaren we ons lichaam als het lichaam van de Boeddha. We noemen dat ‘bewust van het lichaam in het lichaam’. Dit is een krachtige toepassing.

Het grootste misverstand van de mens is identificatie. We nemen dingen persoonlijk. Niet alleen definiëren we dit lichaam als een lichaam, maar bovendien als ONS lichaam. Als we met ons lichaam zijn geïdentificeerd, dan denken we: ik ben geboren. Als we denken dat we geboren zijn, dan volgt daar automatisch uit dat we ziek kunnen worden en uiteindelijk zullen sterven. Alle lijden die we kunnen hebben is terug te voeren op identificatie. De Dharma is de weg van de-identificatie en daarmee van de bevrijding van het lijden.

Wanneer we het lichaam van de Boeddha in ons lichaam kunnen ervaren, dan kunnen we één worden met de Boeddha. We verzorgen met onze aandacht het lichaam van de Boeddha. Als het lichaam van de Boeddha lijdt, dan hebben we geen angst, maar alleen dankbaarheid dat we voor het lichaam van de Boeddha kunnen zorgen. Als we zo voor het lichaam zorgen, dan zorgt op dat moment de Boeddha voor ons lichaam. Geen gever, geen ontvanger.

Probeer het uit.