Mindset

Afgelopen maandag, met de fysieke meditatie, was de thema Ruimte: hoe ik ruimte kan maken en ervaren in mijn geest en hoe het kiezen verdeling met zich meebrengt. Dit keer gaat het om hoe mijn mind me van alles kan laten geloven en interne conflicten kan veroorzaken.

Misschien herken je dat ook: je gaat iets doen maar eigenlijk heb je er helemaal geen zin in en wil je iets anders gaan doen. Dat is typisch zo’n geval van innerlijk conflict dat veel energie kost!

We willen het huis opruimen en alle spullen die we niet meer nodig hebben verkopen of weggeven. Dan moet een inventarisatie komen van wat weg moet en bedenken hoe we die spullen kwijtraken. Een van de mogelijkheden is Marktplaats. Maar als ik eraan denk, heb ik direct een soort afkeer! Als je een advertentie plaatst moet je de hele dag met je mobiel rondlopen voor het geval dat iemand wat wil.  De chats zijn ook niet erg leuk want het gaat meestal om afdingen. Je schrijft : “ophalen” en wil iemand het opgestuurd krijgen en hoopt bovendien dat de prijs die je genoemd hebt inclusief verzenden is. Dat kan dus niet want, bijvoorbeeld, een meditatiekussen is zwaar en de verzendkosten dus hoog. Daarom het “ophalen”. Eerlijk is eerlijk, het hele Marktplaats werkt op mijn zenuwen!

Dus als ik kan kiezen tussen gaan wandelen of achter de laptop zitten om spullen op Marktplaats te plaatsen, kiest mijn mind snel voor de eerste optie. Maar toch komt dat innerlijke gevecht: een deel van de mind zegt: “de spullen moeten weg” en een andere deel zegt: “nu niet, laten we gaan wandelen”.

Omdat ik flauw werd van dat mind-gesprek, ging ik observeren wat er aan de hand was. Er is niet een mind maar een heleboel minds. Of anders gezegd: er zijn een heleboel “stemmen” of een heleboel “ikjes”. De een zegt dit, de andere zegt dat. Als ik me ga identificeren met al die ikjes en hun gedachten, ga ik alle kanten op en word ik gewoon gek. Omdat ik niet gek wilde worden, heb ik dus niets gedaan en gewoon rustig zitten kijken. Wat zijn al die stemmen die een mindset veroorzaken? Het zijn fragmenten van het grote bewustzijn, van de grote spiegel die de werkelijkheid omvat. In de loop der tijd hebben we deze spiegel verdeeld in heel veel spiegeltjes die maar één aspect van de werkelijkheid weerspiegelen. De beelden zijn vervormd. Hoe meer stukken, hoe onduidelijker het wordt. En iedere keer dat we gaan kiezen, komt er een stukje spiegel bij.

Ik besloot om afstand te nemen, een helikopterview te maken. Ik zag  de tegenstrijdige aspecten van de mind. Door de afstand kon ik alle aspecten tegelijkertijd zien. Omdat ik afstand kon nemen, was ik ook direct los van de mind en zijn conflicten. Wat ook het bewijs is dat ik de mind niet ben. En niemand is een mind! De rust keerde meteen terug. Vanuit een soort basis/ruimte kon ik de situatie bekijken. Ik stopte met voorkeur en afkeer en deed wat op dat moment nodig was zonder te denken aan het volgende moment. En zo ging ik netjes alle spullen op Marktplaats zetten zonder verwachtingen over het resultaat en zonder voorbarige irritatie over wat mensen zullen gaan schrijven. Wat het wordt is niet belangrijk. Wat belangrijk is is dat ik de rust terug had gevonden. Ik was niet meer de slachtoffer van een mindset en was uit het conflict gestapt. Heerlijk!