In welk kamp zit jij?

Het is tegenwoordig niet meer vanzelfsprekend dat de wetenschap wordt geloofd. En dat hoeft niet slecht te zijn. De grens tussen wetenschap en godsdienst kan heel dun zijn en wanneer fanatiek bedreven, zeer destructief. Zelf nadenken en onderzoek doen is heel belangrijk. Sterker nog, een goede wetenschapper twijfelt altijd aan de uitkomsten van haar onderzoek en is bereid haar conclusies direct los te laten als een betere verklaring gevonden wordt.

Maar blijkbaar is het heel moeilijk om vervolgens niet direct een 'tegen-kamp' in te duiken. We zien nu groepen mensen die met een zekere felheid alternatieve theorie├źn aanhangen, zoals dat de Corona-pandemie niet bestaat, of dat de opwarming van de aarde een linkse politieke agenda is.

Zonder te beweren dat de een of de ander de waarheid bezit, het laat wel zien hoe graag we overtuigd willen zijn van iets, hoe fijn het is voor onze geest om een duidelijk beeld te hebben van hoe het zit, hoe dat dan ook is. Als we het ene kamp verlaten, dan lopen we direct het andere in.

Onderzoek van de mind maakt duidelijk hoe onze standpunten ontstaan, waarop ze zijn gebaseerd. We snappen dan ook beter hoe alternatieve standpunten ontstaan. Dat maakt ons bescheiden. Elke visie die we hebben is maar een visie. De werkelijkheid is zoveel complexer dan welke visie dan ook. Wat een ontspanning om dat te realiseren. Er is niets meer om te verdedigen. En voor de ander niets meer om aan te vallen. Er hoeft niemand meer overtuigd te worden.