De Tovenaar en de Wijze

Het leven lijkt wel magisch. Het gevoel van tijd bijvoorbeeld. Als we het naar ons zin hebben, vliegt de tijd. Moeten we op een uitslag van een medische onderzoek wachten of wachten we op de komst van een baby dan lijkt de tijd niet vooruit te gaan. En toch draait de aarde niet sneller of langzamer om zijn as! Hetzelfde geldt voor ruimte. We kunnen in eenzelfde ruimte met iemand zitten maar toch afstand voelen of ver van elkaar wonen maar toch het gevoel hebben dat we dichtbij elkaar zijn. Alleen in ons hoofd ervaren we de tijd en de ruimte anders.

Nog andere bijzondere fenomenen: we denken iets of we zeggen iets en dan gebeurt iets! Zo kunnen we op afstand op elkaars knoppen drukken. En dan krijgen we ruzie. Of we doen iets of zeggen iets dat juist voor verlichting en ontspanning zorgt en zien we ineens blije gezichten om ons heen. We willen een huis, een baan, een partner, we willen kinderen, we willen op reis, we willen van alles… en als we doorgaan met het te willen en er energie in steken, gaat het ook gebeuren. Andersom, als we continu van mening veranderen en niet weten wat we willen, gaat ons leven en onze energie alle kanten op en hebben we het gevoel dat we niets bereiken. Met andere woorden: we zijn de tovenaars van ons leven!

De laatste tijd ben ik me heel bewust dat ik een tovenaar ben. Ik roep bepaalde gedachten op en er komt direct een gevoel bij. Als ik aan iets vrolijks denk, komt vrolijkheid tevoorschijn. Denk ik aan iets verdrietigs dan kan ik me somber voelen. Wat ik denk, wat ik zeg, wat ik doe brengt de wereld in me en om me heen in beweging. Er gebeurt altijd iets, soms als het ons goed uitkomt zeggen we dat het positief is en als het vervelende consequentie voor ons heeft noemen we dat negatief.

We blijven met elkaar toverspreuken gebruiken. Maar vaak zijn we ons er niet eens bewust van. We flappen er iets uit en beng! We krijgen een boze reactie van iemand. We hebben niet eens in de gaten dat wij iets in beweging hebben gezet. En soms klagen we dat mensen niet aardig tegen ons zijn en dat alles moeilijk is. We hebben geen idee van onze magische krachten. Nog erger! We hebben vaak helemaal geen controle erover. Tenminste zolang het onbewust blijft.

Maar wie is de echte tovenaar in ons? Dat is de mind. De mind is de perfecte illusionist en tovert van alles tevoorschijn! Hij kan ons laten geloven dat we iets per se moeten hebben en wakkert onze begeerte op. Hij laat ons geloven dat iemand niet deugt of dat we iets absoluut niet moeten doen omdat we anders niet gelukkig zullen zijn. Maar het is niet op de werkelijkheid gebaseerd. Als we niet oppassen zijn we betoverd en doen we nog wat de tovenaar wil.

Maar in onszelf is ook een Wijze mind die de betovering kan verbreken en ons bevrijden. Deze Wijze mind laat ons zien wat er gaat gebeuren als we naar de Tovenaar gaan luisteren. De Tovenaar is in dienst van het ego. De Wijze mind is in dienst van het leven. De toverspreuk van de Wijze mind is Samatha, dat betekent “stoppen”. Dat is het magische woord dat de betovering kan verbreken. Voordat we iets gaan doen: Samatha! Stoppen en diep kijken! Wat is aan de hand, wie is aan het woord in mij? De Tovenaar mind of de Wijze mind?

De Tovenaar mind is de grootste illusionist aller tijden. Hij creëert een wereld op basis van wat we via de zintuigen waarnemen. Hij scheidt je af en daardoor maakt hij je klein en geeft je de illusie dat je jezelf continu moet beschermen. Hij maakt je bang. Angst kan alleen bestaan als we ons gescheiden en eenzaam voelen. En de Tovenaar mind wekt angst op. De Wijze mind geeft ons toegang tot de Dharma wereld waar geen tijd en geen ruimte bestaat, waar geen scheiding tussen jij en ik bestaat. De wereld waar geen twee is en waar geen ruimte voor angst is. Dat is onze ware thuis. Daar heb je geen tovenaar nodig.