Controle, vervolg

We hebben een sterke neiging om een goed mens te willen zijn. Als we het hebben over controle, dan zouden we willen dat we kunnen loslaten, dat we kunnen stoppen met controle te hebben over dingen. Wat we goed moeten begrijpen is dat controle op zich geen probleem is. Vrijwel alles wat we doen bevat een element van controle. Eten als we honger hebben is een vorm van controle. We grijpen in in het verhongeringsproces door eten tot ons te nemen waardoor ons lichaam stopt te verhongeren. De enige vraag is: wie heeft de regie, jij of de wens om te eten?

Misschien moeten we onderscheid maken tussen ontspannen controle en kramp-controle. Wanneer we in een kramp zitten, dan hebben we geen regie meer, ons lichaam, of onze geest heeft de regie overgenomen. Bij ontspannen controle ben je een volwaardige deelnemer in het spel van het leven, maar kan je loslaten wanneer je voelt dat je in een kramp dreigt te raken. Dat wil zeker niet zeggen dat je niet meer lijdt, maar je stopt te wensen dat het anders is. Dat is wat Cuong bedoelt wanneer hij zegt: ik hoef jou niet gelukkig te maken, want je bent al gelukkig. Je hoeft nergens anders naar toe, het is hier mooi genoeg. Je lijdt veel meer aan de wens om ergens anders te zijn, dan aan het lijden wat op deze plek aanwezig is. Als we ontdekken dat juist het weigeren van de realiteit de meeste pijn veroorzaakt, dan kunnen we leren ontspannen in de meest grimmige omstandigheden.

Het probleem is niet dat je hier bent, maar dat je een wens hebt om ergens anders te zijn. Want er is geen plek waar je permanent gelukkig kunt zijn.

Er is een erg mooie gatha, die gaat als volgt:
Wanneer de wind opsteekt, ruist het riet
Als de wind gaat liggen is het riet stil

Wat betekent dat? Dat betekent dat we alles doen, voelen, denken, op basis van de condities die ons beïnvloeden. We worden gewoon geraakt door de blijde en verdrietige gebeurtenissen om ons heen, “we ruisen als de wind opsteekt”. We proberen niet stil te zijn terwijl het waait en we proberen niet te ruisen als het windstil is. We zien dat wat we voelen precies datgene is wat men dient te voelen in de huidige situatie. En we kunnen ontspannen in dat gevoel, zelfs wanneer dat onplezierig is.

Een andere gatha die daarbij kan helpen:
Je bent op ieder moment
de perfecte uitdrukking van jezelf.
Het enige wat je nog mist
is dat je dat niet ziet.

Probeer het uit, in je dagelijks leven. Leer de kunst van ontspannen controle.