Over Balance Yoga

Catherine en Hubert

In 1995 begint Balance Yoga als hatha-yogapraktijk van Catherine Vandepitte, eerst heel kleinschalig in Rotterdam. Na de verhuizing naar Gasselternijveen in 1996 pakt Catherine de lessen in 1997 weer op, aanvankelijk vanuit het dorpshuis en vanaf 2002 vanuit haar eigen centrum aan huis. Binnen enkele jaren heeft Catherine een stabiele groep van zo'n 60 cursisten die wekelijks op les komen.

In 2009, na een retraite bij de Vietnamese zenleraar Thich Nhat Hanh, raakt ook haar echtgenoot Hubert van Ham betrokken bij het centrum, en richten ze samen met twee vriendinnen een meditatiegroep op, op de maandagavonden.

In 2011 start de uitgetreden Vietnamese monnik Cuong Lu met het geven van retraites in Nederland en vanaf dat moment bezoeken Catherine en Hubert ieder jaar zo’n vijftien van deze retraites, waarvan de helft als gastvrouw en -heer, in hun eigen centrum. Cuong heeft zijn wortels in de Yogācāra school van Vasubandhu en zijn begeleiding maakt dat Balance Yoga een echt Yogācāra centrum wordt.

Eind 2017 komt er een (voorlopig) eind aan de hatha-yogalessen van Catherine. Zij en Hubert volgen dan de driejarige opleiding Boeddhistische Psychologie van Cuong Lu en willen deze tijd benutten om de basis te leggen voor een “Balance Yoga 2.0”, waarvan de wortels in Yogācāra en Madhyamika liggen.

Momenteel biedt Balance Yoga de wekelijkse meditatieavond, enkele keren per jaar een themadag, en fungeert het als een van de thuisbases voor retraites van Cuong Lu.