Cuong Lu

Cuong Lu

Cuong Lu, M.A. (1968) is een Vietnamese zenleraar, boeddhistische geleerde en schrijver. Tijdens zijn studie sinologie bij de Universiteit van Leiden besluit hij in het jaar 1993 om monnik te worden in Plum Village (Frankrijk), onder de begeleiding van de bekende Vietnamese zenleraar Thich Nhat Hanh. In het jaar 2000 krijgt hij van zijn leraar de officiële lamptransmissie en is daarmee erkend als zenleraar van de Lin Chi school (43ste generatie) en Lieu Quan Dharma-lijn (9de generatie). Bij de lamptransmissie ceremonie ontvangt Cuong Lu van zijn leraar Thich Nhat Hanh de volgende gatha (gedicht):

 
Chân nguyên pháp khí là công dụng
Gốc rễ vun bồi cũng tại ta
Có sẵn yên cương cùng tuấn mã
Ngại gì muôn dặm chốn đường xa.
 
Vertaling:
 
Het Dharma-instrument van de Ware Bron te zijn is jouw functie
Je bent zelf verantwoordelijk voor het versterken van de Wortels
Een mooi, sterk Paard en een Zadel zijn beide al in jouw bezit
Wees dus gerust op een lange weg van tienduizend mijlen die je zult gaan.
 
In het jaar 2009 besluit hij om zijn klooster te verlaten en terug te keren naar Nederland, het land waar hij van 1980 tot 1993 woonde. Samen met 5 collega's heeft hij aan de wieg gestaan van het opzetten van Boeddhistische Geestelijke Verzorging bij de Dienst Justitiële Inrichtingen in Nederland.

In het jaar 2015 behaalt hij de graad van master in Boeddhistisch Geestelijke Verzorging bij de VU Amsterdam, Faculteit der Godgeleerdheid, met de scriptie "Boeddhistische Gespreksvoering bij Geestelijke Verzorging".

Cuong Lu is oprichter van Mind Only, Institute for Buddhist Psychology. Hij geeft les in boeddhistische psychologie en boeddhistisch filosofie en is gespecialiseerd in het Yogācāra Boeddhisme en studies over de werkingen van het bewustzijn (Skt. Vijñana). Daarbij weet hij de Yogācāra traditie te verdiepen door het te combineren met de filosofische rijkdommen van de Madhyamaka (middenweg) school van Nagarjuna, een boeddhistische genie die als de tweede Boeddha werd gezien.

Hij heeft meer dan 20 jaar lang ervaring in het geven van lezingen, het begeleiden van retraites en in coaching. Cuong Lu heeft lezingen gehouden bij instellingen en organisaties als de Technische Universiteit Eindhoven, Nyenrode Business Universiteit en Schouten & Nelissen. Internationaal heeft hij retraites begeleid in o.a. Verenigde Staten, Engeland, Frankrijk, Taiwan, Cambodja, Laos, Vietnam, België, Hongarije, Duitsland, Noorwegen en Spanje.